Καλώς ήρθατε στο ιατρείο πρωκτολογίας στην καρδιά του Μονάχου!

This page is no longer maintained since 3/2019. Please visit us on our new page www.pilonidalsinus-center.com!

Αν δείτε ερύθημα, «καρούμπαλο» ή απλά αισθανθείτε πόνο στον κόκκυγα, αν βρείτε ίχνη πύου ή αίματος στο χαρτί υγείας ή στα εσώρουχά σας, τότε πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο συριγγίου κόκκυγα. Για την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής που είναι γνωστή και ως κύστη κόκκυγα αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Μόνο η ακριβής εξέταση επιτρέπει την έναρξη ήπιας θεραπείας, η οποία προσαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση.

Τι είναι το συρίγγιο κόκκυγα (κύστη κόκκυγα);

Ρίζα τρίχας (αριστερά), διευρυμένη ρίζα τρίχας (Pit) και συρίγγιο κόκκυγα (δεξιά)

Το συρίγγιο κόκκυγα είναι κοκκίωμα ξένου σώματος. Οι τρίχες, οι οποίες έχουν εισχωρήσει στην υποδερμίδα, οδηγούν σε φλεγμονή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ιστού και την ανάπτυξη συριγγίου ή σωληνοειδούς πόρου. «Σταθεροί» ιστοί, όπως μυϊκή περιτονία, περιόστεο ή οστό αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση, όπως και οι κάψες συνδετικού ιστού που έχουν δημιουργηθεί από το σώμα. Οστά και σφιγκτήρες μύες δεν προσβάλλονται σχεδόν ποτέ από κύστη κόκκυγα.

Πώς δημιουργείται ένα συρίγγιο κόκκυγα (κύστη κόκκυγα);

Χαρακτηριστικό συρίγγιο κόκκυγα με περισσότερες μικροσκοπικές οπές και κοκκιώδες άνοιγμα συριγγίου («σπυρί»).

Πώς καταλήγουν οι τρίχες κάτω από το δέρμα; Πιθανώς υπάρχουν τρεις μηχανισμοί:

  1. Διαταράσσεται η ανάπτυξη των τριχών, η νέα τρίχα δεν εξέρχεται σωστά από την ρίζα. Το δομικό υλικό της τρίχας, η κερατίνη, συσσωρεύεται με τη μορφή εναποθέσεων στη ρίζα της τρίχας (θυλάκιο).
  2. Οι τρίχες σχηματίζονται κανονικά, κατόπιν σπάνε και σφηνώνονται στο τοίχωμα του θυλακίου. Το θυλάκιο γεμίζει με σπασμένες τρίχες. Ακόμα και ελεύθερες τρίχες από την πλάτη ή το κεφάλι μπορούν να καταλήξουν στη γλουτιαία πτυχή μέσω των συνεχών κινήσεων των οπισθίων. Η επιφανειακή δομή των τριχών που μοιάζει σαν βέλος με αγκίστρι έχει ως αποτέλεσμα οι τρίχες να κολλάνε στον ιστό και να μην μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα με το πλύσιμο.
  3. Κάποιες φορές διαπιστώνεται σε συρίγγια που έχουν αφαιρεθεί ομαλή ανάπτυξη τριχών σαν να είχαν αναπτυχθεί οι τρίχες απευθείας «υπογείως», πιθανώς ως αποτέλεσμα διαταραχής ανάπτυξης.

 

Το διογκωμένο θυλάκιο τρίχας αναγνωρίζεται ως μικρή μαύρη κουκίδα ή σαν άνοιγμα χιλιοστών. Αν εμφανιστεί κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνεται η διάγνωση συριγγίου κόκκυγα. 

Ποια συμπτώματα προκαλεί το συρίγγιο κόκκυγα (κύστη κόκκυγα);

«Ήπια μορφή»: καμία ή μικρή ενόχληση

Δεν γίνεται αισθητή η ανάπτυξη συριγγίου κόκκυγα είτε οι ενοχλήσεις είναι μικρές και ασαφείς (αίσθηση πόνου όταν κάποιος κάθεται σε σκληρή καρέκλα, αίσθηση «σπυριού» ή μώλωπα). Μερικές φορές εκτός από ένα ορατό άνοιγμα στην περιοχή της γλουτιαίας πτυχής δεν εμφανίζονται άλλες ενοχλήσεις («ήπια» πορεία).

Κατά την εξέταση ασθενών που δεν έχουν ενοχλήσεις, διαπιστώνονται σε ποσοστό 4,6% εξωτερικά σημάδια συριγγίου κόκκυγα. 

Οξεία μορφή: Απόστημα κόκκυγα

Οξύ απόστημα με ακούσιο άνοιγμα και έξοδο πύου.

Το απόστημα κόκκυγα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ημέρες, το συρίγγιο όμως υπήρχε και νωρίτερα χωρίς να γίνει αντιληπτό. Το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στα οπίσθια ή την περιοχή του κόκκυγα με ερύθημα και πόνο αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά. Τα εξωτερικά ορατά συμπτώματα ενδέχεται να είναι ελάχιστα. Ο ασθενής έχει έντονους πόνους, παρόλο που δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα. Με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνεται πρήξιμο (ασυμμετρία της γλουτιαίας πτυχής), σκλήρυνση κατά την ψηλάφηση ή μπορεί το δέρμα να φαίνεται υπερβολικά λείο και οι πόροι να έχουν εξαφανιστεί. Λόγω του πρηξίματος οι οπές συχνά δεν είναι ορατές.

Κάποιες φορές οι ασθενείς αναφέρουν προηγούμενη πτώση πάνω στον κόκκυγα. Δεν έχει αποδειχθεί ωστόσο κάποια σχέση.

Όχι σπάνια εμφανίζονται ενοχλήσεις μετά από πολύωρη καθιστική στάση, σε καθιστική εργασία, σε μαθητές και φοιτητές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για εξετάσεις ή μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Χρόνια μορφή: Κύστη κόκκυγα

Μερικοί ασθενείς έχουν ελαφρούς μόνο πόνους και αντιλαμβάνονται την παρουσία του συριγγίου τυχαία ή λόγω της έκκρισης αίματος ή πύου.

H προσβολή του συριγγίου με βακτηριακή χλωρίδα της περιοχής, η οποία αποτελείται από αερόβια και αναερόβια βακτήρια του δέρματος και του εντέρου, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά. Η κάψα συνδετικού ιστού συχνά περιέχει ίνες κολλαγόνου και είναι σκληρή όπως ο χόνδρος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ερεθισμοί μετά από πολύωρη καθιστική στάση χωρίς πόνους.

Μερικές φορές οι ασθενείς ανακαλύπτουν από μόνοι τους μικρά ανοίγματα στην περιοχή της γλουτιαίας πτυχής.

Γιατί να επιλέξετε «κέντρο» θεραπείας συριγγίου κόκκυγα;

 Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 195000 νέοι ασθενείς εμφανίζουν συρίγγιο κόκκυγα.

Η συνηθισμένη θεραπεία του συριγγίου κόκκυγα («μέθοδος Metzger») οδηγεί όχι σπάνια σε μια κατάσταση ασθένειας που διαρκεί μήνες έως και χρόνια.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι νεαρής ηλικίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο, τις σπουδές και την ένταξη στην εργασία. Ακόμα και αθλητές δεν μπορούν και δεν θέλουν να διακόψουν τις προπονήσεις τους.

Από το 2001 ανήκουμε στους λίγους ιατρούς στην Ευρώπη που έχουν εξειδικευθεί στην θεραπεία της κύστης κόκκυγα. Από την ίδρυση του ιατρείου στο Μόναχο το 2013 έχουμε εξελίξει σε πάνω από 1200 επεμβάσεις την τεχνική του Pit Picking. Μετά από το Pit Picking, την επέμβαση με λέιζερ (FiLaC) και την ελάχιστη σωληνοειδή εκτομή (εκτομή συριγγίου) είναι εφικτή η ικανότητα εργασίας και άθλησης μετά από μερικές ημέρες.

Η επέμβαση πραγματοποιείτε με τοπική αναισθησία και χωρίς πόνους.

Η μετεγχειρητική θεραπεία μετά το Pit Picking είναι απλή και επιτρέπεται το ντους, το μπάνιο και η κολύμβηση χωρίς περιορισμούς από τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.

Dr. Bernhard Hofer und Klaus Bärtl

Θα χαρούμε για την επίσκεψή σας στο ιατρείο μας στο Μόναχο!

Η ομάδα του European Pilonidal Center

Dr. Hofer Facharzt für Chirurgie, Viszeralchirurgie, Proktologie und Spezialist für Steißbeinfisteln in München Dr. Bernhard Hofer, Chirurg und Proktologe. Leitender Arzt des Behandlungszentrums für Steißbeinfisteln.

2044 Patienten

mit Steißbeinfistel haben die Behandlung in unserer Praxis gewählt (Stand 11.04.17).

European Pilonidal Center

Zentrum zur Behandlung der Steißbeinfistel

Dr. B. Hofer

Brienner Str. 13

80333 München

089-292679

doc@darmsprechstunde.de

Allgemeine Chirurgen
in München auf jameda

Warum ein "Zentrum" zur Behandlung der Steißbeinfistel?

In Deutschland werden im Jahr etwa 20.000 Patienten an einer Steißbeinfistel operiert.

Die herkömmliche Therapie der Steißbeinfistel ("Metzger-Methode") führt nicht selten zu einem Monate bis Jahre langen Krankenstand.

Die meisten Patienten sind im jungen Erwachsenenalter, so daß Schule, Ausbildung, Studium und Start ins Berufsleben leiden können. Auch (Leistungs-) Sportler können und wollen sich eine Trainingspause nicht leisten.

Seit 2001 haben wir uns als einer der wenigen Ärzte in Europa auf die Behandlung des Sinus pilonidalis spezialisiert und in über 1200 Operationen seit Gründung der Praxis in München 2013 die Technik des Pit Picking weiterentwickelt. Nach Pit Picking, Laser-OP (FiLaC) und minimal tubulärer Exzision (Fistulektomie) wird Arbeits- und Sportfähigkeit wenige Tage nach einer Operation erreicht. Die Rate primärer Heilung liegt über 90 %.

Die OP des Pilonidalsinus ist schmerzfrei in örtlicher Betäubung möglich.

Die Nachbehandlung nach Pit Picking - OP ist einfach, Duschen, Baden und Schwimmen sind ohne Einschränkung möglich ab dem zweiten Tag nach der OP.

Dr. Hofer Spezialist für Steißbeinfisteln in München Dr. Hofer, Facharzt für Viszeralchirurgie und Proktologie
Druckversion Druckversion | Sitemap
© 2015, 2016 Dr. Bernhard Hofer, Pilonidal Center Munich, Kompetenzzentrum für die Behandlung von Steißbeinfisteln. Diese Seite verwendet Cookies, Einzelheiten finden Sie im Impressum. Beachten Sie auch unsere Datenschutzerklärung. Center of excellence in Pilonidal Surgery. This website uses cookies. Details can be found in the imprint.